Nåja! Äntligen tog jag mig tid, att göra ett inlägg med tårtbotten receptet! :)
Som så många andra bakbloggar på nätet, så använder även jag
Toves recept på tårtbotten. Med just denna enkla metod, får man dom finaste, högsta och bästa tårtbotten, jag någonsin har provat på! OM man vill ha ett helt vanligt tårtbotten vill säga.
( Sen finns det ju massvis med andra tårtbotten också, men sådana återkommer jag till nåt annat tag. :) )
Här nedanför kommer en tabell, som är bra att lägga på minnet :)
Till en form på 10 cm behövs 1 stort ägg, och knappt ½ tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg, och ½ tsk bakpulver
Till en form på 20 cm behövs 3 stora ägg, och ½-1 tsk bakpulver
Till en form på 22 cm behövs 4 sora ägg, och 1 tsk bakpulver
Till en form på 24 cm behövs 5 stora ägg, och 1 tsk bakpulver (drygt)
Till en form på 26 cm behövs 6 ägg, och 1½ tsk bakpulver
Ta fram äggen från kylen i god tid, före du skall börja baka. Alla ingredienser skall vara rumsvarma, då blir slutresultatet bäst.
Ta fram tre likadana glas. Kläck äggen i ett glas, och mät sedan upp lika mycket socker och lika mycket mjöl i varsitt glas.
( Jag brukar ersätta en del av mjölet med lite potatismjöl. Då lägger jag först några matskedar potatismjöl i botten på glaset, och fyller sedan på med mjöl, som i mitt fall är Sunnuntais glutenfria mjölmix. ) Lagar man glutenfria botten, så kan man lägga lite mera mjöl än socker och ägg.
Vill man ha ett chokladbotten, så ersätter man ca 1/3 av mjölet med kakao pulver (bakningskakao).
(Och fyller sedan på med några matskedar potatismjöl och mjöl)
Häll över mjölblandningen i en skål och rör ner bakpulver.
Klä en bakform. Jag brukar göra så här:
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan bottendelen och den löstagbara kanten.
Klipp så nära kakformen som möjligt hela vägen runt. Om man lägger pappret så långt som möjligt åt ena sidan, så kan man ta till vara resten av pappret som blir över när man klippt runt formens kanter. Jag brukar klippa restbiten till en rak remsa, som jag sedan använder till kanter inuti formen.
Smörja insidan av kanterna med smör, och fäst två remsor bakplåtspapper. Ha lite högre remsor än kanterna på formen, ifall tårtbotten blir högre än kakformens kanter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge (jag vispar alltid 7-8minuter med elvisp, när jag använder 5-6 ägg. Kanske lite kortare tid med färre ägg.) tills det är vitt och fluffigt. Vispar man inte tillräckligt länge, så behövs lite mera bakpulver ( nästan dubbel så mycket) i smeten. Annars blir den inte hög och fin, som den skall bli. Men orkar man inte vispa länge, så skall man nog inte göra tårtbotten alls, tycker jag! :)
Sikta i mjölblandningen lite i taget i ägg/socker smeten. Rör inte, utan vänd försiktigt ner mjölet i smeten, annars tappar smeten sin fluffiga konsistens. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen. Känn med en trästicka / tandpetare på ditt botten, när du tror att den är klar. Om stickan är torr, är den klar!
OBS! Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan under dom första 20 minuterna, för då sjunker ditt botten ihop i mitten.
Glutenfria botten behöver längre tid i ugnen än botten gjorda på vetemjöl, har jag märkt. Ett botten gjort på 6 ägg, är i min ugn, klar efter ca 40 minuter. Chokladbotten skall gräddas ännu längre.
När kakan är klar, ta ut den från ugnen, ta av kanterna på formen och riv försiktigt bort pappersremsorna runt kanterna. När kakan svalnar, så bucklar pappret till sig, så kakan får en underlig form, om du inte tar bort pappersremsorna! När remsorna är borta, lägger du på formens kant tillbaka, och stjälper upp på ett bakplåtspapper. Dra genast av pappret från botten sidan, när du svängt om kakan.
Färdigt! Detta botten är gjort på 6 ägg. Se nu så högt och fint det blev :)