SIDOR

lördag 8 mars 2014

Tårtbotten "lika delar" (glutenfri version för mig) :)

Nåja! Äntligen tog jag mig tid, att göra ett inlägg med tårtbotten receptet! :) 
Som så många andra bakbloggar på nätet, så använder även jag Toves recept på tårtbotten. Med just denna enkla metod, får man dom finaste, högsta och bästa tårtbotten, jag någonsin har provat på! OM man vill ha ett helt vanligt tårtbotten vill säga. ( Sen finns det ju massvis med andra tårtbotten också, men sådana återkommer jag till nåt annat tag. :) )

Här nedanför kommer en tabell, som är bra att lägga på minnet :)

Till en form på 10 cm behövs 1 stort ägg, och knappt ½ tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg, och ½ tsk bakpulver
Till en form på 20 cm behövs 3 stora ägg, och ½-1 tsk bakpulver
Till en form på 22 cm behövs 4 sora ägg, och 1 tsk bakpulver
Till en form på 24 cm behövs 5 stora ägg, och 1 tsk bakpulver (drygt)
Till en form på 26 cm behövs 6 ägg, och 1½ tsk bakpulver


Gör så här:
Ta fram äggen från kylen i god tid, före du skall börja baka. Alla ingredienser skall vara rumsvarma, då blir slutresultatet bäst.
Ta fram tre likadana glas. Kläck äggen i ett glas, och mät sedan upp lika mycket socker och lika mycket mjöl i varsitt glas.
( Jag brukar ersätta en del av mjölet med lite potatismjöl. Då lägger jag först några matskedar potatismjöl i botten på glaset, och fyller sedan på med mjöl, som i mitt fall är Sunnuntais glutenfria mjölmix. ) Lagar man glutenfria botten, så kan man lägga lite mera mjöl än socker och ägg.
Vill man ha ett chokladbotten, så ersätter man ca 1/3 av mjölet med kakao pulver (bakningskakao).
(Och fyller sedan på med några matskedar potatismjöl och mjöl)
Häll över mjölblandningen i en skål och rör ner bakpulver.


Klä en bakform. Jag brukar göra så här:

Kläm fast ett bakplåtspapper mellan bottendelen och den löstagbara kanten.

 Klipp så nära kakformen som möjligt hela vägen runt. Om man lägger pappret så långt som möjligt åt ena sidan, så kan man ta till vara resten av pappret som blir över när man klippt runt formens kanter. Jag brukar klippa restbiten till en rak remsa, som jag sedan använder till kanter inuti formen.
Smörja insidan av kanterna med smör, och fäst två remsor bakplåtspapper. Ha lite högre remsor än kanterna på formen, ifall tårtbotten blir högre än kakformens kanter.


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge (jag vispar alltid 7-8minuter med elvisp, när jag använder 5-6 ägg. Kanske lite kortare tid med färre ägg.) tills det är vitt och fluffigt.  Vispar man inte tillräckligt länge, så behövs lite mera bakpulver ( nästan dubbel så mycket) i smeten. Annars blir den inte hög och fin, som den skall bli. Men orkar man inte vispa länge, så skall man nog inte göra tårtbotten alls, tycker jag! :)
Sikta i mjölblandningen lite i taget i ägg/socker smeten. Rör inte, utan vänd försiktigt ner mjölet i smeten, annars tappar smeten sin fluffiga konsistens. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen. Känn med en trästicka / tandpetare på ditt botten, när du tror att den är klar. Om stickan är torr, är den klar!
OBS! Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan under dom första 20 minuterna, för då sjunker ditt botten ihop i mitten. 


Glutenfria botten behöver längre tid i ugnen än botten gjorda på vetemjöl, har jag märkt. Ett botten gjort på 6 ägg, är i min ugn, klar efter ca 40 minuter. Chokladbotten skall gräddas ännu längre.

När kakan är klar, ta ut den från ugnen, ta av kanterna på formen och riv försiktigt bort pappersremsorna runt kanterna. När kakan svalnar, så bucklar pappret till sig, så kakan får en underlig form, om du inte tar bort pappersremsorna! När remsorna är borta, lägger du på formens kant tillbaka, och stjälper upp på ett bakplåtspapper. Dra genast av pappret från botten sidan, när du svängt om kakan.

 Färdigt! Detta botten är gjort på 6 ägg. Se nu så högt och fint det blev :)

10 kommentarer:

  1. Använder du varmlufts ugn eller vanlig? Har du värmen så att den värmer både uppifrån o nerifrån? Ja lyckas aldrig få så höga o fina botten som du fixar. Så funderar lite vad jag gör fel..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Jag använder vanlig ugnsvärme, över och under värme. 175 grader, och kom ihåg att inte öppna ugnsluckan under dom första 20 minuterna!
      Mitt tips till dej är att vispa längre! Jag brukar ta tid när jag vispar, för annars orkar man inte stå och vispa tillräckligt länge. :) Sen ska man inte röra i smeten för mycket heller, för då rör du bort fluffet. :)
      En annan orsak kan vara bakpulvret. Lägger man för mycket, blir bottnena sällan bra.
      Lycka till med dina botten!

      Radera
  2. Jättefin blogg du har med massor av bra recept. Speciellt på glutenfritt som kan vara lite knepigt ibland.. Testade glutenfritt chokladtårtbotten idag och det blev det finaste tårtbotten som jag någonsin har gjort, högt och fint, kommer aldrig mer att göra några andra än detta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Oj vad glad jag blev när jag läste din kommentar! :) Härligt att ditt botten lyckades och att du blev nöjd! :) Jo detta recept är nog det lättaste och bästa som jag någonsin provat på. :) Tack för din feedback!

      Radera
  3. Kan man laga tårtbottnen en dag på förhand? Och sedan fylla kakan nästa dag? Hur ska man förvara tårtbottnet så det håller bäst, inte sjunker det väl ihop under natten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Jo du skall absolut laga ditt/dina tårtbotten senast dagen före tårtan skall fyllas! Jag brukar baka tårtbotten sådana dagar som jag inte har så mycket annat att göra, sen täcker jag in dem i plastfolie och fryser in dem! Dom håller nog iallafall tre månader i frysen, utan problem! Och lättast är det att dela tårtbotten som är riktigt lite frusna i mitten ännu, för då smular dom minst. Du kan också baka tårtbotten t.o.m 3-4 dagar före, och täcka in i plastfolie och sedan bara låta stå framme. Då är tårtbottnet inte lika fuktigt, som ett färskt botten är, och då går det lättare att dela i flera delar! Färska botten går inte så bra att dela, för dom e så fuktiga och smular rätt så mycket...Nej tårtbottnen sjunker inte ihop under natten! :)

      Radera
  4. Vågar jag prova med 9 ägg i en rektangulär form? Brukar lag vanligt vetemjölsbotten i en sån med 9 ägg när jag skall ha stor tårta.Tänkte nu prova glutenfritt botten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry för extremt sent svar! Vår dator har strulat enormt mycket, plus att vi har haft så enormt mycket program längs med hösten, att jag helt enkelt glömt bort att kolla alla kommentarer. Snigelposten har äntligen nått fram, och mitt svar kommer här ;) : visst skall det gå bra att laga med 9 ägg i en rektangulär form, bara du anpassar resten av ingredienserna till antalet ägg. :) Det går nog precis lika bra med glutenfritt mjöl, som med vetemjöl. :) Tycker t.o.m att glutenfria botten blir aningen högre och finare. ;)

      Radera
  5. Hej du är super duktig, fin sida och perfekta recept, men har en fråga. Måste man vända tårtbotten upp och ner för att den ska svalna?Får den inte svalna så som den är ?vad är skillnaden? Mvh sonja

    SvaraRadera
  6. Hejsan! Sorry för sent svar! Vår dator har strulat, men nu har vi äntligen köpt en laptop. :) Visst går det att låta den svalna som den är också, men oftast rekommenderas nog att den vänds upp och ner, för att tårtbottnet skall hålla formen bäst, och inte sjunka ihop. Och eftersom jag alltid bakar mina tårtbotten i en form som är täckt med bakplåtspapper, så vill jag dra bort pappret medan tårtbottnet är varmt, också från undersidan, för när den svalnar så skruttar pappret ihop sig en aning...men gör som du vill bara. ;) Det blir nog säkert bra ändå. :)

    SvaraRadera