Hejsan!
Idag bär det av till Kyrkslätt på en klassfest för min del.
Jag och mina klasskompisar blir färdiga Trädgårdsmästare nu inom kort (en del är redan klara, andra har lite kvar), så idag skall vi skåla och fira lite, innan vi far åt skilda håll.
Jag ville baka en tårta att ta med till kaffet, och en smarrig cheesecake
känns som ett säkert kort. Man blir aldrig besviken på en cheesecake.
Denna gång fick det bli med somriga smaker, jordgubb och vit choklad och lime. :)
Denna gång fick det bli med somriga smaker, jordgubb och vit choklad och lime. :)
Recept:
Kladdkaka botten
(Mitt favorit recept på kladdkaka)
200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
(jag använde en glutenfri mjölmix av märket Sunnuntai)
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en bakform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, o bryt ner chokladen i bitar.
Blanda till en jämn smet och låt svalna en stund.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret ( med handvisp, inte elvisp),
och rör sedan ner chokladsmeten. Blanda i salt och mjöl. Rör om tills
smeten är jämn.
Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen.
I
originalreceptet står det ca 15 minuter, men en glutenfri variant
behöver lite längre tid. ( Iallafall i min ugn) :) Skulle vilja minnas att min kaka var klar på ca 20 minuter...
Kakan skall vara fast i kanterna, och få en skorpa på hela ytan av
kakan. Är den som rinnande lös smet i mitten, så är den inte klar, utan behöver
gräddas längre. Men det är bara att prova sig fram, och för att få en
perfekt kladdkaka så måste man också känna sin ugn...
Låt kakan svalna, och lägg i kylen. Gärna över natten.
Jordgubbsmousse
5-6 gelatinblad
400 g jordgubbar
1 dl strösocker, drygt
200 g färskost, t ex Philadelphia
400 g jordgubbar
1 dl strösocker, drygt
200 g färskost, t ex Philadelphia
3 dl vispgrädde
200 g jordgubbar i små bitar
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i
ca 5 min.
Färska jordgubbar: Mixa jordgubbarna med sockret till en slät puré.
Smält gelatinet i en matsked vatten i en kastrull.
Låt svalna och blanda i jordgubbspurén.
Frysta jordgubbar: Häll de frysta jordgubbarna i en kastrull och koka den
mjuka tillsammans med sockret. Tillsätt de avkramade gelatinbladen och rör om.
Låt svalna tills purén är ljummen.
Tillsätt färskosten och vispa slätt med elvisp.
Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Tillsätt de tärnade jordgubbarna till sist i smeten.
Häll moussen över kladdkakabottnet, och ställ in i kylen.
(Men gärna i frysen en stund)
Smält gelatinet i en matsked vatten i en kastrull.
Låt svalna och blanda i jordgubbspurén.
Frysta jordgubbar: Häll de frysta jordgubbarna i en kastrull och koka den
mjuka tillsammans med sockret. Tillsätt de avkramade gelatinbladen och rör om.
Låt svalna tills purén är ljummen.
Tillsätt färskosten och vispa slätt med elvisp.
Skär jordgubbarna i mindre bitar.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Tillsätt de tärnade jordgubbarna till sist i smeten.
Häll moussen över kladdkakabottnet, och ställ in i kylen.
(Men gärna i frysen en stund)
Vit choklad och lime mousse
4-5 gelatinblad
1½ vispbar vaniljsås (Flora)
200 g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
skal och saft av en stor lime
200-250 g vit choklad
2 dl grädde
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa vaniljkrämen fluffig med elvisp.
Smält chokladen över vattenbad, eller försiktigt i micro. Låt svalna en stund.
Tillsätt färskost och vaniljsocker, och vispa till en slät smet.
Tillsätt rivet skal och saften av en lime.
Hetta upp gelatinbladen i en skvätt vatten eller grädde, och låt svalna en aning innan du blandar ner det i moussen under omrörning.
Blanda ner vaniljkrämen.
Vispa grädden och vänd ner den till sist.
Häll vitchokladmoussen utanpå den stelnade jordgubbsmoussen.
Ändring: Ändrade mängden vit choklad från 170g - 200/250g, eftersom den gärna
får smaka mera vit choklad.
Garnering
500 g färska jordgubbar doppade i choklad
Ha en trevlig fortsättning på helgen allihopa! :)
Blanda ner vaniljkrämen.
Vispa grädden och vänd ner den till sist.
Häll vitchokladmoussen utanpå den stelnade jordgubbsmoussen.
Ändring: Ändrade mängden vit choklad från 170g - 200/250g, eftersom den gärna
får smaka mera vit choklad.
Garnering
500 g färska jordgubbar doppade i choklad
Ha en trevlig fortsättning på helgen allihopa! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar