God kväll! :)
Denna superläckra cheesecake gjorde jag tidigare i veckan, till min svärfars födelsedag.
Eftersom vi firade honom på en tisdag kväll, med allt vad det innebär i vardagen med jobb, dagis etc, så ville jag göra något simpelt men ändå något nytt och gott förstås. :)
En cheesecake med oreo kex har jag inte gjort tidigare, så en sådan ville jag prova på nu. :)
Gott blev det!
♥
Botten:
200 g glutenfria "oreo" kex
80 g smör
Klä botten på en kakform på 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Lättast är det om man klämmer fast pappret i formen, och klipper runtom.
Lättast är det om man klämmer fast pappret i formen, och klipper runtom.
Denna gång använde jag endast den löstagbara kanten av kakformen, och tryckte ut
mitt kakbotten direkt på tårtpappret.
Jag brukar även använda såna där genomskinliga remsor av plastfilm
Jag brukar även använda såna där genomskinliga remsor av plastfilm
(typ overhead film), för att få snygga kanter på den färdiga
tårtan. Vet inte riktigt
vad det rätta ordet är på svenska, men på
finska heter det reunakalvo. :)
Jag har köpt mina härifrån.
Krossa kexen i en mixer.
Smält smöret i en kastrull och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut kexsmulorna i kakformen och ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning
4 st gelatinblad
300 g naturell färskost (philadelphia)
200 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
200 g mascarpone
2,5 dl vispgrädde
0,5 - 1 dl socker
1-2 tsk vaniljsocker
1-2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
100 g glutenfria "oreo kex" (hackade eller krossade)
100 g glutenfria "oreo kex" (hackade eller krossade)
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält vit chokladen försiktigt i micro, eller över vattenbad.
Krossa kexen i mixer eller för hand, om du vill ha grövre bitar.
Blanda ihop socker, vaniljsocker, philadelphia och mascarpone och vispa några tag med
elvisp, så att allting blandas ordentligt.
Ta 2 msk av vispgrädden åt sidan, innan du vispar grädden. Hetta upp dessa 2 msk grädde i en kastrull, och lägg i gelatinbladen. Rör om och låt svalna.
Häll ner den avsvalnade vit chokladen i ostblandningen under konstant omrörning med elvisp.
Rör sedan i den avsvalnade gelatinblandningen under omrörning. Var försiktig så att gelatinet inte stelnar till långa strimlor eller klumpar.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Rör i kexsmulorna till sist, och häll smeten i kakformen.
Låt stelna i kyl någon timme, helst över natten.
Garnera med oreo kex och färska bär. Denna gång blev det hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar