Några tårtor som jag gjort...

Några tårtor som jag gjort...

lördag 10 juni 2017

Somrig cheesecake med jordgubbar och vit choklad och lime

Hejsan!

Idag bär det av till Kyrkslätt på en klassfest för min del.
Jag och mina klasskompisar blir färdiga Trädgårdsmästare nu inom kort (en del är redan klara, andra har lite kvar), så idag skall vi skåla och fira lite, innan vi far åt skilda håll.
Jag ville baka en tårta att ta med till kaffet, och en smarrig cheesecake
känns som ett säkert kort. Man blir aldrig besviken på en cheesecake.
Denna gång fick det bli med somriga smaker, jordgubb och vit choklad och lime. :)



Recept:

Kladdkaka botten
(Mitt favorit recept på kladdkaka)

200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl  
(jag använde en glutenfri mjölmix av märket Sunnuntai)
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en bakform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, o bryt ner chokladen i bitar.
Blanda till en jämn smet och låt svalna en stund.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret ( med handvisp, inte elvisp), och rör sedan ner chokladsmeten. Blanda i salt och mjöl. Rör om tills smeten är jämn.
Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen.
I originalreceptet står det ca 15 minuter, men en glutenfri variant behöver lite längre tid. ( Iallafall i min ugn) :) Skulle vilja minnas att min kaka var klar på ca 20 minuter...
Kakan skall vara fast i kanterna, och få en skorpa på hela ytan av kakan. Är den som rinnande lös smet i mitten, så är den inte klar, utan behöver gräddas längre. Men det är bara att prova sig fram, och för att få en perfekt kladdkaka så måste man också känna sin ugn...
Låt kakan svalna, och lägg i kylen. Gärna över natten.


Jordgubbsmousse
5 gelatinblad
350 g jordgubbar
1 dl strösocker + 2 tsk
200 g färskost, t ex Philadelphia
3 dl vispgrädde 
200 g jordgubbar i små bitar
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
Smält dem på svag värme i en kastrull med 1 msk vatten, och låt svalna en aning men inte stelna. Mixa jordgubbarna med sockret till en slät puré.
Tillsätt färskosten och vispa slätt med elvisp
Skär jorgubbarna i mindre bitar.
 Blanda ner det smälta gelatinet.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Tillsätt de tärnade jordgubbarna till sist i smeten.
Häll moussen över kladdkakebottnet, och ställ in i kylen.
(Men gärna i frysen en stund)



 Vit choklad och lime mousse

4 gelatinblad
1½ vispbar vaniljsås (Flora)
200 g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
skal och saft av en stor lime
150 - 170g vit choklad
2 dl grädde


Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa vaniljkrämen fluffig med elvisp.
Smält chokladen över vattenbad, eller försiktigt i micro. Låt svalna en stund.
Tillsätt färskost och vaniljsocker, och vispa till en slät smet.
Tillsätt rivet skal och saften av en lime.
Blanda i den smälta chokladen, och smaka av.
Hetta upp gelatinbladen i en skvätt vatten eller grädde, och låt svalna en aning innan du blandar ner det i moussen under omrörning.
Vispa grädden och vänd ner den till sist.
 Häll vitchokladmoussen utanpå den stelnade jordgubbsmoussen.

Garnering

500 g färska jordgubbar doppade i choklad


Ha en trevlig fortsättning på helgen allihopa! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar