Hej på er!
Här kommer en smaskigt god kladdkaka, som jag provbakade förra veckan och tog
med till min kära faster när vi for på besök med barnen. :)
Det här receptet är hur gammalt som helst. Det har legat och samlat damm i min recepthög i skåpet, och jag hade inte ens en bild på kladdkakan. Men nu är det åtgärdat och provbakat! :D
Rosta mandlarna först, så får dom godare smak. :)
Rostade mandlar:
1 msk olivolja
lite flingsalt
120 - 150g oskalad hel mandel
Blanda mandlar och olja i en skål. Smula sönder lite flingsalt och häll mandlarna på ett bakplåtspapper och grädda i ugn, 200 grader ca 10 min.
Låt svalna och hacka mandeln i små bitar.
Finhacka också 2st dubbeldaim, och blanda med den hackade mandeln.
(Jag tog tre bitar daim av fyra.)
Klä en bakformm med löstagbar kant ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper eller smöra och bröa formen.
Häll daim och mandelblandningen i formen.
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 msk kaffe
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. (Vispa inte, bara rör ihop.)
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner dom i ägg-sockerblandningen. Rör ner det smälta smöret och kaffet. Häll smeten över
daimblandningen i formen.
Grädda i 175 grader i 20-30 min.
(Min var inne ca 35 minuter, och den blev riktigt passligt kladdig)
Tycker att glutenfria kakor oftast behöver längre tid i ugnen än en vanlig kaka.
Man får prova sig fram med en liten trästicka. Kakan skall vara kladdig men inte för lös. Fast i kanterna och lösare i mitten, men inte rinnig, för då stelnar den inte tillräckligt när den svalnat.
Jag dekorerade min kladdkaka denna gång med vispad grädde och lite färggranna påskägg. :)
Gott var det, och kakan fick klart godkänt av alla som smakade. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar