foton

foton

måndag 4 februari 2019

Choklad chessecake med salt kolasås sås och karamelliserade popcorn


Gokväll på er!

Denna gudomligt goda cheesecake gjorde jag till julafton. :)
Den var så gudomligt god, så jag skulle ha kunnat äta ihjäl mig på denna tårta!!

Botten är en kladdkaka som är helt naturligt glutenfri.
Receptet till den kommer från Carolines blogg Älska att baka.

Kladdkaka 

150 g smör
3 ägg
3 dl fint rårörsocker
1 dl kakao
1 tsk salt
1 dl rismjöl 
(jag hade i ½dl)
1 dl mandelmjöl
(jag hade i 1½ dl) 

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ner äggen i det smälta smöet och tillsätt de torra ingredienserna.
Häll smeten i en 22 cm form med löstagbar kant.
Grädda i 200 grader tills den är klar. Den skall vara lite lös i mitten.
Tiden kan jag inte säga exakt eftersom det beror på hur stor form du använder.
Men så där ca 20 min :)


Chokladmousse

2 gelatinblad
3 dl grädde
200 g mörk choklad
2 ägg, uppdelat i gulor och vitor
3/4 dl socker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp 1 dl av grädden och lägg i gelatinbladen.
Smält chokladen försiktigt i micron, och häll gelatingrädden över den smälta chokladen.
Rör om. Tillsätt äggulorna och rör om ordentligt.
Vispa äggvitorna till skum.
Tillsätt sedan sockret lite taget under vispning, så att det blir som en marängsmet. 
Vispa resten av grädden.
Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden, och till sist marängvispet.

Häll smeten över den avsvalnade kladdkakan och ställ i kylskåpet över natten.


Karamelliserade popcorn:

ca 5 dl poppade popcorn
1 dl socker
½ tsk bakpulver
25 g rumsvarmt smör

Häll sockret i en kastrull och smält det tills det blivit gyllenbrunt.
Tillsätt smör och bakpulver under omrörning. Låt smälta igen tills det inte är klumpar.
Häll endera popcornen i karamellen och rör om snabbt så det blandas väl, eller så häller du karamellen över popcornen. :)
Häll ut på ett bakplåtspapper och lossa försiktigt popcornen från varandra med fingrarna.
Akta fingrarna så att du inte bränner dej! Låt svalna.

 
Häll den salta kolasåsen över chokladtårtan en liten stund före servering, annars går det som för min tårta, där kolasåsen hann rinna all världens väg före vi hann mumsa på den. :D
Om kolasåsen lagas dagen innan och förvaras i kylen, kan man behöva värma den någon sekund i micro, så att den blir lösare. :)
När kolasåsen är på tårtan så är det bara att dekorera med karamelliserade popcorn! :D



SÅÅ ljuvligt GOTT alltså! :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar