foton

foton

fredag 21 december 2018

Salted Caramel / Salt kolasås



Gokväll!

Så här inför jul så tänkte jag passa på att dela med mig av det här gudomligt goda receptet på
Salt kolasås. :)
Och vad är nu bättre än att det dessutom är super enkelt att göra! :D
Bara 4 ingredienser och i ett nafs har du en god detalj till din efterrätt.

Denna sås passar utmärkt till glass, eller att ha utanpå eller i cupcakes, på tårtor
eller varför inte som dekoration på pannacotta. :)  


 

 200 g socker
120 g grädde
90 g rumsvarmt smör
en knapp tsk salt
(börja med en halv och öka efter smak och tycke)
 eventuellt en gnutta vaniljpulver


Häll sockret i en kastrull.
Gärna en lite större, så är chansen mindre att det kokar över.
Smält sockret på medelhög värme tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska.
Tag kastrullen från spisen och lägg i smöret.
Rör om hela tiden tills allt smör är smält
Det kommer att bubbla till ordentligt.
Lägg kastrullen tillbaka på spisplattan och häll i grädden under omrörning.
Tillsätt saltet.
Låt småputtra på spisen  i ca 5 minuter.
Smaka av försiktigt och tillsätt eventuellt mera salt efter behov.
Tag kastrullen från spisplattan, låt svalna en stund och häll sedan såsen i en värmetålig burk.
Såsen håller ca 2 veckor i kyl.
Värm upp den en stund i micron om du vill ha den flytande igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar