foton

foton

torsdag 25 december 2014

Härligt god chokladtårta/ kladdkaka utan mjöl (naturligt glutenfri)

Nu har jag hittat det ultimata receptet på kladdig chokladkaka / kladdkaka!!
Vilken fullträff alltså! Såå enormt god.
Ni som bara ääälskar choklad, MÅSTE prova denna kladdkaka.
Receptet hittade jag här.
 Jag gjorde inte riktigt som det stod i anvisningarna till receptet, men den blev supergod ändå. :)


Tyvärr var ljuset så dåligt inne, då när tårtan dukades fram, så det gick inte att få någon skaplig bild på hela tårtan. Blir lite så tyvärr, i dessa trista, mörka vintertider..men jag gjorde ett tappert, nytt försök följande dag, när solen tittade fram en stund, att knäppa några bilder. Blev då förstås bara en tårtbit på ett fat, men bättre än ingenting. ;) Här kommer receptet: 

Chocolate Orbit Cake (David Lebovitz)

225 g smör
340 g mörk choklad
6 ägg, rumstempererade
2 dl strösocke
r

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form, ca 23 cm i diameter. (Min form var 22 cm)
Skär ut en rundel bakplåtspapper som passar i botten av formen annars kommer du ALDRIG att få ut kakan. ( Jag använde en kakform, med löstagbarkant, så behövde jag inte oroa mig för att kakan skulle fastna i formen. )
Skär smöret i bitar och hacka den mörka chokladen. Smält smör och choklad i ett vattenbad.
Vispa ihop ägg och strösocker lätt.
Vispa sedan ner smör- och chokladblandningen.
Häll smeten i formen och täck formen med aluminiumfolie. Jag täckte allt, utom ovanpå tårtan)
Ställ formen i en stor gratängform, eller ugnsplåt och fyll på till hälften med kokande vatten. 
Grädda i vattenbad i 1 timme och 15 minuter.  ( Min kaka var inne i ca 35min, sedan råkade jag kika in i ugen och tyckte att kakan började se torr ut, så tog ut den. Vet inte var det for fel ,men den var nog helt färdig alltså!! :D Skulle kanske t.o.m ha kunnat vara en aningen kortare stund i ugnen. Svårt att säga förstås, när jag inte ännu hunnit göra den flera ggr..men jag tog då alltså ut min efter 35 min. Vågar inte ens tänka tanken på hur den skulle ha sett ut, om den hade varit 1 timme och 15 minuter i ugnen..)
Ta ut och lyft bort från vattenbadet. Tag bort aluminiumfolien. Pressa lätt på kakan, den ska vara fast och hyfsat ”torr”. Ta ut och låt svalna helt. Skär med en kniv runt kanten på formen och vänd ut kakan. (Jag drog lätt med en kniv längs med kanterna, och sedan tog jag bort kanterna på formen, så den fick svalna utan kanter i runt sig..)

 Mums! :)

Måste ännu tillägga att kakan var inte det minsta torr, fast jag trodde att den skulle bli det när jag först såg den i ugnen efter 35min. Den var så mjuk och len och fyllig i smaken! Och väldigt mäktig är den, så man skall nog inte ta någon stor bit, som första bit. Man kan alltid ta till istället. ;)

Servera kakan med vispad grädde, eller som jag gjorde:
2-3 dl vispgrädde
100-150 g frysta hallon
1 gelatinblad
några teskedar socker

Koka upp hallonen i en kastrull. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Låt stå 5-10min, och lägg det sedan i hallonmoset. Vispa grädden, och vänd ner det avsvalnade hallonmoset i grädden. Bred ut över kladdkakan, och den är klar att serveras!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar