foton

foton

lördag 14 november 2015

Cheesecake med Amarula och choklad


Godkväll på er!

Hösten har snart glidigt förbi, och jag har inte varit det minsta aktiv på bloggen sedan i somras. Fy skäms. Det beror främst på att jag har börjat studera, samtidigt som jag skall hinna jobba och vara med familjen. Det har blivit många övernattningar på internat i skolan, och min man har fått sköta om barnen och allting i hemmet. Och för att göra saken ännu värre, så jobbar jag s.g.s alla helger, för att kompensera att jag är borta från jobbet.
Så bakningen har fått komma till sist på min want-to-do lista.

Förra Fredagen när min svärmor fyllde år, så ville jag dock slänga ihop en tårta och ta med till kaffet på lördagen. Det fick bli en cheesecake med Amarula, eftersom jag länge har dreglat över just det receptet.


Recept:


Botten:
250 g glutenfria oreo kex, domino kex eller digestive kex
120 g smör

Krossa kexen i en mixer. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i en form på 22cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ formen in i kylen medan du gör fyllningen.


Fyllning:
500 g naturell färskost (Philadelphia)
2-3 dl vispgrädde
(mängden kan ökas om man vill ha en mildare Amarula smak, jag hade i 2dl, och tyckte att det blev rätt så stark smak)
6 st gelatinblad
1 ½ dl Amarula
130 g socker
50 g mörk choklad


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Vispa socker och färskost en stund, tills sockret börjar lösa upp sig och inte knastrar.
 Mät upp ½ dl Amarula och värm upp i micro eller i en kastrull på spisen. Lägg i de avkramade gelatinbladen, och rör om tills dom smält. Häll i reseten av Amarulan (1 dl).
Om man vill, så kan man också värma hela mängden Amarula på en gång.
Häll i den avsvalnade Amarula-gelatinblandningen i färskosten, och rör om. ( Jag tog några varv med elvisp tills allt blandat sig.) 
Vispa grädden och vänd ner den till sist.
Häll fyllningen i kakformen.
Smält den mörka chokladen försiktigt i micro.
Ta en tandpetare/cocktail sticka och droppa sedan små bollar av mörk choklad över fyllningen ( börja med små droppar = 1cm i diameter, och öka mängden beroende på hur mycket choklad du vill ha på ett ställe.) Börja sedan försiktigt göra cirklande rörelser i chokladen, med tandpetaren, så att den smälta chokladen blandas med fyllningen till ett fint mönster. Droppa bara några bollar i taget, annars hinner chokladen stelna för mycket innan du hinner dra ut den i fyllningen.

Som pricken över i:et, så gjorde jag en enkel chokladmousse av mörk choklad, som jag dekorerade tårtan med. (Detta steg är också helt ok att skippa om man hellre vill det. Cheesecaken är stilig som den är, så den gör sig lika bra utan chokladmousse.)
Jag hade också några glutenfria "oreo" kex över, eftersom alla inte behövdes till cheesecake botten. Så de resterande "oreo" kexen fick också bli dekoration på min Amarula cheesecake. :)

Denna tårta är ju förstås inget alternativ för barnen, utan den får gott och väl räknas som en "vuxen-tårta". Så planerar du att göra denna tårta till ett kalas, så se till så de minsta också får nåt gott att mumsa på. ;) För mina småttingar, så blev det denna gång glass. :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar