foton

foton

onsdag 7 januari 2015

Marängsmörkräm med smak av hallon



Den här marängsmörkrämen med hallonsmak, är från boken: Lomelinos tårtor.
Linda Lomelino har helt underbara tårtor i den boken, för att inte tala om alla bilder som får det att vattnas i munnen! :)
Det här receptet har hon som både fyllning och att täcka tårtan med till en Hallonbrownietårta. (Råkade hitta bild och recept på nätet, men jag föredrar nog ändå att läsa receptet från boken. :) )

 Marängsmörkrämen är helt god, och passar bra ihop med hallonbrowniebotten, men jag äter nog hellre en vanlig smörkräm istället för marängsmörkräm.
Prova ni också, och säga vad ni tycker! ;)

Här är receptet:

4 st stora äggvitor
2 och 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon

 (jag hade nog i mera för smakens skull)
  lite rosa pastafärg

 (kan uteslutas)

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. 
Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
Kör hallonen till puré i en mixer.
Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
Sedan är det bara att använda smörkrämen till vad du önskar! Som fyllning eller frosting t.ex. :)

Enjoy!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar