Denna tårta gjorde jag till påsken förra året. Ville göra en cheesecake, eftersom det inte blir av så ofta att göra sådana. Cheesecake hör till mina favoriter, när det kommer till tårtor.
Vilken smak som helst, cheesecake är alltid gott! :)
(Och förresten så är ju s.g.s alla tårtfyllningar någon mousse, så det blir ju i princip kakbotten med cheesecake som fyllning.
Och en tårta med bara fyllning är ju aldrig fel. :) )
Botten:
200g digestivekex
(jag använder sempers havredigestive, eller Glutanos digestive)
(jag använder sempers havredigestive, eller Glutanos digestive)
ca 100 g smör
Krossa kexen.
Smält smöret, och häll det över kexsmulorna.
Tryck ut i en form med löstagbar kant.
Ställ i kylen medan du lagar fyllningen.
Jag har gjort den både i en 26cm form, och i en 24cm form. Båda går bra, men om man vill göra den i en 24cm form, så behövs det högre kanter på formen! Jag lade sådan där genomskinlig plastfilm i två lager, runt kanterna, innanför kakformen. Och det gick helt superbra! :) Fina släta kanter blev det, när tårtan var klar att dekoreras. :)
Citronmousse:
5 gelatinblad
5dl vispgrädde
6st äggulor
3 dl florsocker (drygt)
300g färskost
200g citronkvarg
1,5 dl citronsaft
(eventuellt skal av 1 citron)
300g färskost
200g citronkvarg
1,5 dl citronsaft
(eventuellt skal av 1 citron)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulor och florsocker och färskost lätt och blanda sedan i kvargen (och citronskal).
Värm upp citronsaften på låg värme i en kastrull, och lägg i gelatinbladen. Rör om tills dom smält.
Låt svalna en stund och vänd ner i kvargblandningen.
Vispa grädden och vänd ner den till sist.
Häll fyllningen ovanpå kexbotten, och ställ in i frysen en stund.
Fortsätt med mangomoussen. :)
Mangomousse:
5 gelatinblad
1 burk (425 g) mangoskivor i sockerlag
2dl vaniljvisp ( jag brukar ha Floras vaniljvisp)
200g färskost (t.ex philadelphia)
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk limejuice
½ dl apelsin och mangojuice
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Låt mangoskivorna rinna av och mosa dem med stavmixer.
Vispa vaniljsåsen.
Blanda mangopuré, färskost, socker, vaniljsocker, och limejuice.
(Jag brukar vispa några varv med elvisp)
Tillsätt vaniljsåsen försiktigt.
Hetta upp apelsin och mangojuicen, och lägg i gelatinbladen.
Låt svalna en stund, och häll sedan över den i färskostblandningen.
Rör om väl. Bred ut fyllningen utanpå citronmoussen.
Låt stelna någon timme i kylen.
Låt mangoskivorna rinna av och mosa dem med stavmixer.
Vispa vaniljsåsen.
Blanda mangopuré, färskost, socker, vaniljsocker, och limejuice.
(Jag brukar vispa några varv med elvisp)
Tillsätt vaniljsåsen försiktigt.
Hetta upp apelsin och mangojuicen, och lägg i gelatinbladen.
Låt svalna en stund, och häll sedan över den i färskostblandningen.
Rör om väl. Bred ut fyllningen utanpå citronmoussen.
Låt stelna någon timme i kylen.
Ovanpå tårtan:
3 gelatinblad
3 dl apelsin och mangojuice
eventuellt riven choklad
( jag hade vit choklad och mörk choklad denna gång)
( jag hade vit choklad och mörk choklad denna gång)
Blötlägg gelatinbladen.
Hetta upp 1 dl av juicen, och lägg i gelatinbladen.
Flytta kastrullen från spisplattan, och blanda i resten av juicen.
Häll blandningen ovanpå den stelnade tårtan.
Låt stå någon timme i kylen, innan servering.
Hetta upp 1 dl av juicen, och lägg i gelatinbladen.
Flytta kastrullen från spisplattan, och blanda i resten av juicen.
Häll blandningen ovanpå den stelnade tårtan.
Låt stå någon timme i kylen, innan servering.
Enjoy!! :)
Hej den här tårtan ser fantastisk ut men kan du skriva lite mer exakt hur man ska göra? tex ugnstemp hur länge den ska va inne mm :)
SvaraRaderaHejsan! Ursäkta för sent svar, men jag har helt missat denna kommentar. :( Svarar först nu, för jag såg den först nu. Hoppas du får svarte, om än lite sent. Denna cheesecake, skall inte alls gräddas i ugnen. Om man vill så kan man lägga in kexbottnet ca 10min i ugnen, på 200 grader, men är som sagt inte nödvändigt! Jag brukar bara lägga det i kylen medan jag fixar fyllningen.
Radera