foton

foton

tisdag 17 december 2013

Vitchoklad mousse och citronmousse i chokladskål (naturligt glutenfria!) Denna efterrätt bjöd jag mina vänner på, till efterrätt på nyårsafton 2012. Jag ville prova något nytt, som inte var en tårta. Någonting gott, men inte för mäktigt, men det skulle ändå se festligt och elegant ut. Resultatet blev dessa små choklad "skålar". Jag gjorde två olika smaker, så att det blev en av var sort per person. :) (lite för mycket till efterrätt med två stycken, jag vet :) )
Dom till höger på bilden är fyllda med vitchokladmousse med hallontäcke och buskblåbär, och dom till vänster på bilden innehåller citronmousse med passionsfrukt och en apelsinskiva utanpå. Alla "skålar" har sen ännu en varsin vitchokladpinne instucken i moussen.


Gör så här:
Pensla vanliga muffinsformar med smält mörk choklad. Ställ kallt en stund (kyl eller frys), så att dom stelnar. Dra sedan försiktigt bort muffinspappret.

Vit chokladmousse

2dl vispgrädde

200g vit choklad

2dl turkisk yoghurt eller creme fraiche

 

  Vispa grädden. Smält chokladen försiktigt i micron eller vattenbad. Blanda ner chokladen i yoghurten / creme fraichen och vänd till sist ner den vispade grädden. Mät upp i skålarna, och låt stelna i kyl ca en timme, innan dekorering. 

Lägg ett gelatinblad i blöt i kallt vatten. Koka upp ca 200g frysta hallon, och lägg i gelatinbladet. Låt svalna en stund och täck sedan vitchokladen med hallonmoset. Låt stelna i kyl, och lägg sedan på valfri dekoration.

 Citronmousse

1-1.5 gelatinblad

2 dl vispgrädde

2st äggulor

1-1.5 dl florsocker (drygt)

100g färskost

100g citronkvarg

½ dl citronsaft 

(eventuellt skal av 1 citron)


Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggulor och florsocker och färskost lätt och blanda sedan i kvargen (och citronskal). Smält gelatinbladen i citronsaften. Låt svalna en stund och vänd ner i kvargblandningen. Vispa grädden och vänd ner den till sist. Låt stelna i kyl en stund innan du lägger på passionsfrukt och eventuellt någon annan dekoration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar