foton

foton

fredag 2 maj 2014

Kladdkaka med daimgrädde (glutenfri version)



 Här kommer ett supergott recept på en helt härlig kladdkaka med daimgrädde!

Just denna tårta avnjöts på Valborgsmässoafton på onsdagen, som efterrätt till god grillmat.
Hittade receptet när jag googlade runt efter en kladdkaka som såg lockande ut. :) Det är typ första receptet som dyker upp om man googlar, men här kommer också receptet, så behöver ni inte googla alls. :)

200g smör
200g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl  
(jag använde en glutenfri mjölmix av märket Sunnuntai)
1 krm salt

Daimgrädde

2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
3st dubbelförpackningar daim


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en kakform ( ca 22cm i diameter), eller klä en bakform med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, o bryt ner chokladen i bitar. Blanda till en jämn smet och låt svalna en stund.
Vispa äggen lätt tillsammans med sockret ( med handvisp, inte elvisp), och rör sedan ner i chokladsmeten. Blanda i salt och mjöl. Rör om tills smeten är jämn.
Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen. I originalreceptet står det ca 15 minuter, men en glutenfri variant behöver mycket längre tid, kanske dubbelt så länge! Jag kan inte säga en exakt tid, eftersom jag kollade med jämna mellanrum, och trodde att den aldrig skulle bli klar. :) MEN PROVA ER FRAM!
OCH GRÄDDA DEN INTE FÖR LÄNGE, FÖR DÅ ÄR DET INGEN KLADDKAKA LÄNGRE.

Kakan skall vara fast i kanterna, och få en skorpa på hela ytan av kakan. Är den som lös smet i mitten, så är den inte klar, utan behöver gräddas längre. Men det är bara att prova sig fram, och för att få en perfekt kladdkaka så måste man också känna sin ugn...

Låt kakan svalna, och lägg i kylen. Gärna över natten.


Daimgrädde:
Vispa ihop grädde, florsocker, och kakao.
Hacka daimen i önskad storlek och blanda ner ca hälften i grädden.
Resten läggs utanpå som dekoration.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar