foton

foton

tisdag 17 december 2013

Glutenfri mjuk pepparkaka


Här kommer ett gammalt hederligt recept på mjuk pepparkaka, eller kryddkaka som jag kallar det. :) Receptet har jag för många år sedan fått av min moster, och varje år bakas den till julen. :) Den blir saftig och god, och den är dessutom så otroligt lätt att göra. Elvispen kan snällt stanna i kökslådan, för här skall inget vispas, utan alla ingredienser bara blandas ihop och sedan hälls smeten upp i en kakform eller muffinsformar.


3 dl glutenfri mjölmix (Jag brukar använda sunnuntai)
2 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
175 g smör
1½ dl filmjölk eller yoghurt
2 ägg

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform som rymmer 1½ liter, eller klä formen med bakplåtspapper. 
Smält smöret. Blanda mjöl, socker, kryddor och bakpulver i en skål. Blanda ner det smälta smöret, tillsammans med äggen och filmjölken, i mjölblandningen. Blanda väl, men inte för mycket. Häll smeten i bakformen, eller muffinsformar, och grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-40 min, tills den är genomgräddad.
( I min ugn var kakan klar efter 33min, och muffinsarna efter 25min.) 
 





13 kommentarer:

  1. Sökte på glutenfri mjuk pepparkaka och denna kom upp. SMASK vad god den är! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade receptet! Är själv väldigt förtjust i denna kaka :)

      Radera
    2. Testade denna och hade inte alla ingredienser hemma tog 1.5dl cremefraiche istället för fil el youghurt.. och körde 2dl lailas gula och 1dl kokosmjöl istället.. det är den godaste pepparkaka jag bakat.. saftig och luftig.. idag ska jag testa att använda samma recept och byta ut nejlikorna mot kardemumma :)

      Radera
    3. Hejsan! :) Vad kul att höra att det går lika bra med andra ingredienser! :) Låter spännande med kokosmjöl. Jag tror nog att den blir god med kardemumma också :)
      H/ diana- tårtmakartösen

      Radera
  2. Japp det blir fantastiskt goda båda två.. tack för detta receptet :)
    Mvh / Christer

    SvaraRadera
  3. Riktigt smaskig kaka! Bakade på Leilas mjöl och tillsatte för säkerhets skull 1/2 msk finax psyllium. (kanske onödigt) På prov petade jag ned några frysta lingon i några muffins. Oj, oj så gott!! Tack för ett fungerande recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Oj lät gott det där med frysa lingon :)
      Tack för att du ville skriva en kommentar och för att du gillade receptet. / diana

      Radera
  4. Mycket god kaka!Ska prova att använda receptet som grundrecept till andra mjuka kakor och bara ändra smaksättningen...För den här kakan blev verkligen saftig och god!👍

    SvaraRadera
  5. Hej! Ska man endast blanda ner äggen eller behövs dom vispas?

    SvaraRadera
  6. Hej! Kan du rekommendera nån god frosting att dekorera med?

    SvaraRadera
  7. Så otroligt god och saftig kaka! Denna är numera tradition till adventsfikat, tack för ett underbart recept!

    SvaraRadera
  8. Så otroligt god, smakar precis som ”vanlig” mjuk pepparkaka. Vi bytte dessutom ut 50g smör mot 1 dl fast lingonsylt.

    SvaraRadera
  9. Stötte på receptet på nätet och fastnade för det då man inte behöver använda elvisp. Hade endast turkisk yoghurt hemma så väntar med spänning på vad det blir av det hela. Kakan är nu i ugnen så har ännu inte sett resultatet!

    SvaraRadera